paru masak kerisik pedas.(ciptaan sendiri
bhan2nye:
PAru 1 kilo d potong sdehana bsar dn rebus. sesusah sejuk.potong kecil2 paru itu.kemudian d goreng garing
bwng merah 5 bji,halia 2 bsar jari,lada api 12 btg (ikot suke nk pdas),lengkuas 1 inci,bwg putih 3 ulas,( tumbuk smuanye hingga halus)
kelapa stengah cwan d goreng jgn tlalu garing mcm nk wt kerisik..goreng perang2 je
kicap manis,gule (dlm 2 sudu @ 1 sudu pon boleh),grm.ajinamoto .lda besar d belah 4 untuk hiasan
caranye:
pnaskn miyak dlm kuali,tumis bhan2 tumbuk hingga wanggi..
msukkn paru yg d goreng (yg d potong kecil2)
masukkn kelapa goreng
msukkn kicap,gule(2 sudu),gram dn ajinamto ckit.
klu garing sngat tmbh kn air skit je spaye sebati semua parru2 tu.
last skali msokkn lada besar.
gaul rat smpai kering.
PAru 1 kilo d potong sdehana bsar dn rebus. sesusah sejuk.potong kecil2 paru itu.kemudian d goreng garing
bwng merah 5 bji,halia 2 bsar jari,lada api 12 btg (ikot suke nk pdas),lengkuas 1 inci,bwg putih 3 ulas,( tumbuk smuanye hingga halus)
kelapa stengah cwan d goreng jgn tlalu garing mcm nk wt kerisik..goreng perang2 je
kicap manis,gule (dlm 2 sudu @ 1 sudu pon boleh),grm.ajinamoto .lda besar d belah 4 untuk hiasan
caranye:
pnaskn miyak dlm kuali,tumis bhan2 tumbuk hingga wanggi..
msukkn paru yg d goreng (yg d potong kecil2)
masukkn kelapa goreng
msukkn kicap,gule(2 sudu),gram dn ajinamto ckit.
klu garing sngat tmbh kn air skit je spaye sebati semua parru2 tu.
last skali msokkn lada besar.
gaul rat smpai kering.
0 ulasan:
Catat Ulasan