BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

masak lemak tempoyak ikan patin

1 EKOR IKAN PATIN
10 BIJI CILI API YANG MERAH HIJAU TU MCM MAUN JE NANTI(KALAU NAK PEDAS TAMBAH LAGI)
SEINCI KUNYIT HIDUP
TEMPOYAK SEGAR 2 SENDUK
AIR 3 GELAS
DAUN KESUM
KALAU SUKA TIMUN KUNING DAN BUNGA KANTAN

CARA-CARA

IKAN PATIN DIRENDAM DENGAN AIR BERAS UNTUK HILANGKAN HANYIR ATAU AIR ASAM JAWA PUN BOLEH JUGA..CUCI KETEPIKAN
CILI API, KUNYIT, AIR DAN TEMPOYAK DIMASUKKAN DALAM BLENDER DAN BLEND HINGGA SEBATI
TUANGKAN BAHAN BLEND TADI DALAM PERIUK DAN DIDIHKAN...BILA MENDIDIH MASUKKAN IKAN PATIN KECIL KAN API..MASUKKAN DAUN KESUM, BUNGA KANTAN YANG DIPOTONG DAN TIMUN KUNING YANG DIPOTONG..BIARKAN MENDIDIH MASUKKAN GULA DAN GARAM SECUKUP RASA.....DAH SIAP...KALAU BUAT SAHUR NI BEST SEBAB MASAK IKAN PATIN TEMPOYAK NI MAKIN LAMA MAKIN BEST....
SELAMAT MENCUBA.....

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page