BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

strawbarry cheese cake resepi dri fazaelah jonit



Cheese kek strawberry

Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam –
125 gm mentega

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal - halagel
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Bahan-bahan D
1 pack strawberry

Topping:
150 ml strawberry filling
1 sudu mkn geletin
Sedikit air panas.
Kacau – bila dh suam atau sejuk ckit, tuang atas kek

Cara-cara
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais 2 jam.
8. Buat topping. Tuangkan hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.

~ fazeilah jonit~

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page