Kari Ayam Kapitan
bahan-bahan
3 sb minyak masak
1.5 kg ayam, potong 8
500 ml pati santan- buat santan sederhana pkt sbb nak ada kuah sikit
1 cawan air
1 sb serbuk pati ayam
10 helai daun limau purut-hiris
1 biji limau nipis diperah
sedikit garam,gula
3 biji bawang merha digoreng - guna bawang goreng siap je
1 tangkai daun pudina- tak letakpun
bahan kisar
*30 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 btg serai
20 gm lengkuas
20 gm kunyit
*10 biji buah keras
*15 biji cili kering
*20 tangkai cili kering , rendam air panas
* bahan2 ni letak separuh saja
Cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi
2.Masukkan ayam dan biarkan selama 10 min
3.Tuangkan santan, air,serbuk pati ayam,daun limau purut dan bairkan renih sehingga ayam empuk
4.Perahkan limau,garam,gula dan bawang goreng
5.Angkat dan hidangkan dgn daun pudina
Isnin, 6 Disember 2010
kari ayam kapitam..sumber dri mamasyafotopages.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan