BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 12 September 2009

kek coklat


ni lah hasil kek coklat saya...haa...gambar last sekali tu menu bebuka puasa kami sekeluarga,lauk pauk tu jiran yang bagi,ni resepinya..
(resepi ni saya ambil dari blog saya hanisfatihah,kalau sudi layari lah hanisfatihah blogspo...macam2 ada)

bahan2 nya:
250 g ( gram tepung kek coklat (sponge mixid)
175 grm telur gred A (anggaran 5 biji)
75 gram butter/minyak makan(klu butter cairkn dulu dn sejukkn)
50ml air

caranya:
putar tepung kek coklat,telur dan air sampai kembang dalam 15 minit,putar sehala je jgn buat pusingan 8 nanti kek tak naik.kemudian masukkn butter/minyak dan gaul rata dengan senduk.sebelum itu panaskan ketuhar selama 15 minit,manakala loyang di lapis dengan kertas minyak.bakar selama 40 hingga 45 minit..selamat mencuba.
tepung kek ni kebanyakan di jual di bakery kek.

karipap daging


resepi karipap daging (resepi ni saya ambil dari blog lama saya hanisfatihah..kalau sudi sila lawati blog hanisfatihah blogspot)
karipap ni antara kuih kegemaran saya skeluarga,karipap ni petama kali saya buat wktu usia 15 thn sbb dah biasa sangat menolong mak wat untuk meniaga.ni resepi karipap mak saya..cuba lah memang sedap dan rangup. bahan2nya: setengah kilo tepung gandum 1 gelas air suam setengah gelas minyak makan yg telah di panaskan bahan inti: setengah kilo ubi kentang /keledek(di potong dadu) 1 inci halia,2 ulas bwg merah,1 ulas bwg puteh d tumbuk lumat 2 sudu udang kering di tumbuk 1 paket rempah kari ayam/daging sedikit daging di potong halus2 minyak untuk mengoreng garam,gula 2 sudu dan sdikit serbuk perasa (klu suka) caranya: masukkan tepung gandum,minyak panas dan air suam gaul rata hingga bolah di uli dan lembut,klu keras @ lembik tambahkan tepung @ minyak panas jangn tmbah air nanti susah nak kelimkan karipap tu canaikan dan masukkan inti cara membuat intinya: tumiskan halia,bwang yg telah di tumbuk sampai naik bau,masukkan rempah kari kemudian masukkan udang kering yg di tumbuk,daging yang di potong kecil,garam dan gula.masak sampai kering dan sejukkan baru lah boleh mulakan wat karipap selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page