Bahan utk inti:-
1 biji kelapa putih parut (kelapa muda)
400 gms gula melaka (potong kecil2) 2 sudu besar gula pasir
2 ikat pandan leave
Caranya:-
. Gaul kesemua dlm kuali diatas api kecil sampai gula semua hancur.
Bahan tepung:-
1/2 kampet tepung pulut
1/2 kotak santan kara
1 mangkuk kecil air
Caranya:-
. Gaul tepung & santan. Tuang air sedikit demi sedikit hingga tepung dpt dikepal tanpa melekat di tangan.
. Bahagikan kpd beberapa bahagian utk diwarnakan (eg. merah/hijau/putih/kuning dll). Uli sekali lagi.
. Bentukkan adunan bulat2 sebesar duit 20 sen & tekankan sedikit ditengahnya. Bentuk seakan melekuk di tengah.
. Jerangkan air, apabila mendidih masukkan adunan tadi.
Apabila timbul, angkat, toskan and masukkan ke dlm bahan inti tadi sambil digaulkan hingga rata
0 ulasan:
Catat Ulasan