4 labu bawang merah 6 batang serai2 tongkol lengkuas 3 sudu rempah kari ikan 3 sudu kunyit babas 5 sudu cili kering (blend) 5 helai daun kari 5 tangkai cili kering dipotong 3 sedikit serbuk perasa
\\ cara memasak 1 ekor ayam dipotong 16, perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.
Isnin, 6 Disember 2010
Ayam goreng berempah kari ( resepi asal dri sherry dzul)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan