Nasi:
2 pot/leng/gayung beras briyani (rendam 1 jam lalu cuci & tos)
1 pot susu cair 1.5 pot air paip
3 simpul daun pandan
secekak daun pudina & daun ketumbar (dihiris)
3 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkeh
4 biji buah pelagag
garam
air mawar
koma2 (ataupun pewarna oren)
minyak sapi
Bahan kisar:-
4 ulas bawang kecil
2 inci halia
3 ulas bawang putih
Caranya:-Tumis bahan kisar hingga wangi & kering sedikit. Campakkan kulit kayu manis, cengkeh & pelaga .Masukkan susu, air & daun pandan
Bila mendidih masukkan beras, daun ketumbar & pudina.
Tunggu hingga air beras kering.
Bila betul2 kering, renjiskan koma2 yg telah direndam dlm air mawar.
DAGING BRIYANI
1 kilo daging 'chop' (mutton/kambing)
2 biji bawang besar (dihiris)
1 biji bawang besar (dimesin)
4 ulas bawang putih (dimesin)
2 inci halia (dimesin)
1 cawan campuran gajus & badam (dimesin juga.. tapi berasingan dgn bawang)
1 cawan rempah briyani
1 sudu makan tairu (optional)
1 tin kecil tomato puree
4 batang lada merah
3 batang lada hijau
2 biji tomato (dihiris)
2 cawan bawang goreng
Caranya:-
- Tumis bawang besar yg dihiris tadi hingga wangi.
- Lalu masukkan bawang besar yg dimesin, bawang putih & halia.
- Tumis hingga keluar minyak.
- Kemudian masukkan daging, rempah briyani, tairu, badam/gajus, tomato puree, tomato hiris, lada merah & hijau.
- Masak hingga agak2 kering & daging empuk.- Kemudian masukkan bawang goreng.
0 ulasan:
Catat Ulasan