BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

Apam gula hangus

gula pasir 1 cawan d hanguskn smpai bwarna coklat ( klu akak wat kekadang warna hitam.klu x biasa jgn wat kang pahit ckop lah sekadar warna coklat ek)
...bila dh cair masukkn 1 cawan air.dn masak smpai gula hangus x beketul lg..sedia untuk d sejukkn

panaskan kukusan dulu yek, manakala acuan d sapu minyak spaya x melekat .
bahannya:
2 cawan tpong gndum d ayak dgn 1 sudu teh soda barkabinat dn 1 sudu teh baking powder 2x ( spaya lg halus dn gebu)
ovallate 1 sudu besar tp jgn lak penuh
3 biji telur
1 cawan gula halus

caranye:
mixer telur, gula halus dn ovalette sampai gebu dlm 5 minit.pastu masukkn gula hangus yg telah d sejukkn, kacau rata.pastu masukkn tepong gndum yg telah d ayak dgn soda bekarbinat dn baking powder.masukkn dlm acuan tp jgn terlalu penuh tau, dn kukus lah dlm 30 minit @ lebih.pastu bila nk kukus semula adunan yg sterusnye, pastikan tutup kukus tu d lap kering supaya air x menitik ats apam tu.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page