BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

ayam percik kelantan resepi dri mamasya fotopages




Since dapur baru dah ada , bolehlah guna oven. So hari ini cuba masak ayam panggang percik Kelantan ni ....

sumber: mesra.net (tp dah ubah suai ikut selera sendiri)

1 ekor ayam
1 mangkuk kecil santan (sebiji kelapa/satu pkt santan segera)
1 batang serai di ketuk

Bahan A)
3 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit garam

bahan B)
1 cm halia
3 biji cili kering (kalau tak nak pedas guna 2 sudu cili boh)
2 biji bawang merah
2 biji kuah keras
garam dan gula

Cara;
Tumbukkan bahan A dan gaulkan ayam bersama bahan tadi. Perap ia, sementara itu tumbukkan bahan B. Selepas itu panaskan santan dan masukkan bahan B ke dalam santan dan serai. Masak sehingga sedikit pecah minyak dan tambahkan garam dan gula mengikut selera sendiri. Sambil itu bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar. Jika ayam tadi kelihatan hampir separuh masak (anggaran 1/2 jam) keluarkan ayam dr oven dan dilumurkan dgn kuah percik dlm periuk masak percik tadi.Bakar lagi selama 1/2 jam. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik tadi di lumurkan sekali lagi pada ayam yang telah masak.sedia utk dimakan....

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page