BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

taufufah kacang soya

bahannye 1 kg kcg soya (d rendam 10 jam smpi kembng)
1 sudu teh penuh GDL ( beli kt kedai kek @ sengse cina..ckp nak wat taufufah)
3 sudu teh penuh tpg jgung
1 cwn air msk sejuk

untuk kuahnye:
gula merah dn gula pasir d msk dgn air

caranye:

ambil 1 cawan ksng soya dn blenderkn dgn 2 cwn air
kemudian tapis dgn penapis teh kain kasa ( selalunye kt kedai kopi guna penapis ni)
ulangi belender kcng soya smpai habis.(dpt anggaran stengah priuk kecik sbb nk pekat)
masak dgn api pelahan tp kena kerap d kacau agak air soya tu x membuak keluar.
dlm bekas lain (sya guna tampawe aiskrim je) masukkn air sejuk,1 sudu kecil penuh GDL,3 sudu kecil tpong jgung dn kacau rata.kemudian curahkn pelahan2 air kacang soya yg mendidih tu ke dalam larutan GDL tadi.( seeloknye masa nk curah tu tapis skali dgn penapis teh agar buih2 soya tak de)
kemudian tutup tmpawe tu dgn kain tuala bersih supaya air wap x jatuh dlm taufufah ( supaya taufufah kekal cntik dn x berair)
lepas 15 minit kemudian baru lah boleh d makan dn di curahkn dgn air gula merah.
klu nk taufufah sentiasa panas, x payah guna tampawe, gunakn tarmos nasi spuya kekal panas bau sedap d makan.
selamat mencuba.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page