BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Selasa, 7 Disember 2010

taufufah resepi dari ciku hafi my resepi

  • 250 gram kacang soya (direndam 6 jam)
  • 2 liter air...
  • 1 sk serbuk sekko(serrbuk glucono)
  • 1 1/2 sb tepung jagung...
  • 2 helai daun pandan...
  • 1 cawan air suam( untuk bancuh serbuk sekko ngan tepung jagung..)
  • (bahan untk buat air gula melaka...)
  • 3ketul gula melaka
  • 3 cawan air...
  • 2 helai daun pandan...
  • 1 sb tepung jagung....

Cara-cara

  1. kacang soya dbasuh sehingga bersih...setelah bersih blend kan dgn 1 liter air...
  2. perah menguna kan kain yg nipis...hampasnyer dblend sekali lg dgn lbhn air yg 1liter lg tu...
  3. setelah siap diperah air soya tu...bolehla di masak sehingga mendidih...jgn lupa msk kan daun pandan yg telah disimpul...supaya bau soya tu hilang...
  4. kacau sekali sekala soya tu...takut hangit plok kat bawah...sementara menunggu soya tu mengelegak...lehla bancuh tepung jagung & serbuk sekko tu...
  5. masukkan air bancuhan serbuk sekko ngan tepung jagung td tu kedalam bekas yg hendak di masukkan air soya tu...
  6. masukkan air soya td kedalm bekas yg berisi banchan serbuk td....tuang seperti membuat air teh tarik(tarik tggi)
  7. setelah siap tutup& alas kan ngan benda yg berat supay xterbuka..selama 1 jam...& jgn di buka sampai 1 jam...
  8. soya akan menjadi pejal ...dan bolehla di mkn bersama air gula melaka...
  9. campur kan sema bahan,gula melaka,air ,daun pandan,air bancuhan tepung jagung,masak sehingga gula larut & bolehla dihidang bersama taufufah td.
Nov_10_077P2080364

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page