skip to main |
skip to sidebar
- 250 gram kacang soya (direndam 6 jam)
- 2 liter air...
- 1 sk serbuk sekko(serrbuk glucono)
- 1 1/2 sb tepung jagung...
- 2 helai daun pandan...
- 1 cawan air suam( untuk bancuh serbuk sekko ngan tepung jagung..)
- (bahan untk buat air gula melaka...)
- 3ketul gula melaka
- 3 cawan air...
- 2 helai daun pandan...
- 1 sb tepung jagung....
Cara-cara
- kacang soya dbasuh sehingga bersih...setelah bersih blend kan dgn 1 liter air...
- perah menguna kan kain yg nipis...hampasnyer dblend sekali lg dgn lbhn air yg 1liter lg tu...
- setelah siap diperah air soya tu...bolehla di masak sehingga mendidih...jgn lupa msk kan daun pandan yg telah disimpul...supaya bau soya tu hilang...
- kacau sekali sekala soya tu...takut hangit plok kat bawah...sementara menunggu soya tu mengelegak...lehla bancuh tepung jagung & serbuk sekko tu...
- masukkan air bancuhan serbuk sekko ngan tepung jagung td tu kedalam bekas yg hendak di masukkan air soya tu...
- masukkan air soya td kedalm bekas yg berisi banchan serbuk td....tuang seperti membuat air teh tarik(tarik tggi)
- setelah siap tutup& alas kan ngan benda yg berat supay xterbuka..selama 1 jam...& jgn di buka sampai 1 jam...
- soya akan menjadi pejal ...dan bolehla di mkn bersama air gula melaka...
- campur kan sema bahan,gula melaka,air ,daun pandan,air bancuhan tepung jagung,masak sehingga gula larut & bolehla dihidang bersama taufufah td.
0 ulasan:
Catat Ulasan