BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

Lemon cheese cake dri MY resepi

Lemon cheesecake

Img_0066
Resepi yang mudah untuk di cuba


Created on : 07-12-2010

Bahan-bahan ( 1 kg++ )

  • Base
  • Biskut digestive (packet kecil, dihancurkan)
  • 80 gm mentega (dicairkan)
  • Adunan kek
  • 500 gm cream cheese
  • 1 cawan gula icing (lebihkan sikit kalau suka manis)
  • 2 biji telur + 1 kuning telur
  • Parutan lemon dari 1 biji lemon
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 1/3 cawan fresh cream ( non dairy cream yang selalu guna untuk topping cake)

Cara-cara

  1. Campurkan bahan base, tekap dalam springfoam pan. Balut bahagian luar pan dengan aluminium foil dan simpan dalam peti ais untuk mengeraskan base
  2. Pukul cream cheese dengan gula icing sampai tidak berketul ( pastikan cheese berada dalam suhu bilik)
  3. Masukkan telur satu persatu
  4. Masukkan parutan lemon dan jus lemon
  5. Masukkan fresh cream , pukul dengan kelajuan maksima supaya cream kembang (pada masa ini adunan sepatutnya tidak berketul)
  6. Masukkan adunan kek ke atas base tadi, dan bakar pada suhu 170 degree celcius selama 1 jam ( pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu)
  7. Bila kek sudah masak, sejukkan sebelum dihias menigkut citarasa anda. Selamat mencuba!

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page