skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- ** Krim Tiramisu **
- 1 biji telur kuning
- 2 biji telur putih
- 200g mascarpone cheese
- 1/2 cwn (100ml) fresh milk
- 60g gula halus
- 1/4 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu besar jus oren
- 5g gelatin + 3 sb air suam (optional)
- ** Oren dan sirapnya **
- 2-3 biji oren
- 1 1/2 sudu besar gula halus
- 1 1/2 sudu besar jus oren
- -- 1 biji kek span (boleh rujuk resepi http://myresipi.com/top/detail/29 atau beli kek yg dah siap)
Cara-cara
- Sediakan oren dan sirap: Buang kulit oren seperti dalam gambar.
- Keluarkan isi oren dengan memotong pada setiap ulas oren.
- Masukkan gula dan jus oren ke dalam oren. Biarkan lebih kurang 30 minit sebelum digunakan.
- Kemudian sediakan pula krim tiramisu : Pukul telur kuning dan gula sehingga nampak keputihan. Kalau nak cepat kembang, masa pukul tu boleh alaskan mangkuk telur ini dengan air panas (70~75c) . Pukul lah sehingga air yg di alas tu menjadi suam.
- Kemudian masukkan mascarpone cheese dan esen vanila. Pukul sehingga sebati.
- Dalam mangkuk lain, pukul pula fresh milk dan jus oren sehingga berbuih.
- Dalam mangkuk lain pula, pukul telur putih dan 30g gula lagi. Pukul sehingga jadi bentuk tanduk bila diangkat.
- Campurkan campuran fresh milk dengan campuran mascarpone tadi. Kacau biar sebati. Masukkan pula gelatin yg telah dibancuh dengan air. Kacau lagi.
- Masukkan pula telur putih ke dalam mangkuk(dlm step 8). Masukkan 1/3 telur putih-> kacau->1/3 telur putih-> kacau ->1/3 telur putih -> kacau. Jangan kacau kuat-kuat nanti akan hilang buih-buih yg telah terbentuk.
- Potong kek setebal 1cm. Susun kek span ke dalam bekas yg sesuai.
- Letakkan oren dan sirapnya ke atas kek tadi.
- Akhir sekali surahkan krim tiramisu ke atasnya.
- Sejuk dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam.
0 ulasan:
Catat Ulasan