BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 6 Disember 2010

kuih lapis jagung resepi kak fida dri my resepi

Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )

  • bahan A -dimasak hingga mendidih-
  • 880 g santan pekat ( drpd 2 biji kelapa utk santan pekat dan cair)
  • 425 g gula pasir
  • 1 sk garam
  • 2 helai daun pandan- disimpul
  • bahan B - disatukan dlm sebuah mangkuk
  • 625 g santan cair
  • 400 g tepung beras (cap gajah)
  • 170 g tepung ubi/tapioca FLOUR
  • C - 1 tin jagung cream
  • sedikit pewarna hijau , kuning dll.

Cara-cara

  1. tuang bahan A yg masih panas sambil ditapis ke dlm bahan B
  2. Lapisseriwangi_+_jagungkrim
     masukkan jagung cream ke dlm adunan tadi dan digaul rata.
  3. bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan diwarna kan hijau, kuning dan warna pilihan yg lain, ikut suka.
  4. panaskan loyang yg disapu minyak di dlm kukusan
  5. kukus adunan selapis2 berselang-seli warna.Tiap satu lapis dikukus selama 5 min. dan lapis yg akhir dikukus selama 15-20 min.
  6. Lapisseriwangi_dsejukkan
     biarkan kuih lapis benar2 sejuk di dlm loyang baru boleh dipotong dan dihidangkan.
Lapis_lapis

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page