KUIH KOCI PISANG
BAHAN-BAHAN
1/2 peket tepung pulut
4 Biji pisang
(saya guna pisang nipah)
1/2 cawan santan cair
(+ sedikit garam)
sedikit air jika perlu
Inti kelapa secukupnya
Daun pisang.
( layurkan sebentar di atas api)
1 cawan santan pekat
+ 1 sudu tepun gandum+ sedikit garam
( masak hingga pekat)
CARA MENYEDIAKAN
1. Lenyek pisang hingga lumat.
2.Gaul rata pisang,tepung pulut dan santan hingga menjadi doh yang tidak melekat. Tambahkan sedikit air jika perlu.
3. Ambil sedikit doh leperkan dan isi kan inti kelapa.
4. Sapukan sedikit minyak di atas daun pisang, Letakkan sedikit santan pekat dan doh yang berinti tadi.
5.Lipatkan ketengah sedikit hujung kiri kanan daun pisang dan kelepetkan ke bawah.
6. Buat sehingga habis doh dan kukus di dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 30 minit.
0 ulasan:
Catat Ulasan