BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sabtu, 12 September 2009

karipap daging


resepi karipap daging (resepi ni saya ambil dari blog lama saya hanisfatihah..kalau sudi sila lawati blog hanisfatihah blogspot)
karipap ni antara kuih kegemaran saya skeluarga,karipap ni petama kali saya buat wktu usia 15 thn sbb dah biasa sangat menolong mak wat untuk meniaga.ni resepi karipap mak saya..cuba lah memang sedap dan rangup. bahan2nya: setengah kilo tepung gandum 1 gelas air suam setengah gelas minyak makan yg telah di panaskan bahan inti: setengah kilo ubi kentang /keledek(di potong dadu) 1 inci halia,2 ulas bwg merah,1 ulas bwg puteh d tumbuk lumat 2 sudu udang kering di tumbuk 1 paket rempah kari ayam/daging sedikit daging di potong halus2 minyak untuk mengoreng garam,gula 2 sudu dan sdikit serbuk perasa (klu suka) caranya: masukkan tepung gandum,minyak panas dan air suam gaul rata hingga bolah di uli dan lembut,klu keras @ lembik tambahkan tepung @ minyak panas jangn tmbah air nanti susah nak kelimkan karipap tu canaikan dan masukkan inti cara membuat intinya: tumiskan halia,bwang yg telah di tumbuk sampai naik bau,masukkan rempah kari kemudian masukkan udang kering yg di tumbuk,daging yang di potong kecil,garam dan gula.masak sampai kering dan sejukkan baru lah boleh mulakan wat karipap selamat mencuba.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

digital Date-time clock

welcome to my page